National Renewable Energy Laboratory Parking Structure

Golden, Colorado
Completed

Net zero parking structure leads in sustainability with its recycled materials, photovoltaics, ventilation, pedestrian safety and accommodation of electric vehicles.

Client

US Department of Energy (DOE), National Renewable Energy Laboratory

Project Size

578,320 sf / 1,800 Cars

Building Performance

LEED-NC Platinum

Professional Services

Architecture
Landscape Architecture
Master Planning

This net zero energy parking structure supports the nearly 900 workers at NREL’s Research Support Facilities on the Table Mountain Campus. Designed for maximum sustainability it is an open, five level concrete frame with a tensioned, recyclable aluminum panel wrapping and a steel roof canopy for the mounting of a photovoltaic array. All sides of the garage are open to the elements to allow natural ventilation throughout and preclude the need for a mechanical system. The aluminum panels augment the openness for control of daylight, wind and headlight glare.

The two halves of the structure are separated by a dedicated pedestrian circulation area with a monumental stair connecting all levels. This stair encourages pedestrian safety and activity while reducing the energy used by the elevators, and provides protected connection to the campus shuttle waiting area.

Preferred parking spaces with charging stations for electric/hybrid vehicles are made available for 2% of the total parking capacity. The facility provides future potential for a full 20% (360 total) of the parking spaces to accommodate Electric Vehicle Charging Stations. Preferred parking for accessible spaces, van & carpools and fuel-efficient/low emission vehicles is also provided.

The design/build team of RNL and Haselden Construction was selected for this project through a multi-stage design competition.